dalupo-aluminium

Aluminium en duurzaam? Jazeker. Het sterke metaal wordt in tal van producten gebruikt en kent veel verschillende toepassingen. Zo wordt het in technische apparaten gebruikt, maar ook in meubilair en in de bouw. Dat heeft ermee te maken dat aluminium een sterk, maar ook zeer duurzaam metaal is. Je wist het misschien niet, maar aluminium is het metaal dat op aarde het meeste voorkomt. Het wordt uit het erts van bauxiet gewonnen. Jaarlijks wordt er zo’n 30 vierkante kilometer nieuw oppervlak benut voor de winning van aluminium, veelal bosgebied. Formele plannen voor rehabilitatie worden uitgewerkt om te voorkomen dat het landschap uitgeput raakt. Gebieden worden in een zo kort mogelijke tijd weer terug naar hun oorspronkelijke staat gebracht. Bezoek ook eens Dalupo voor duurzaam Dalupo aluminium.

Productie met duurzame energiebronnen

Aluminium wordt geproduceerd met duurzame energiebronnen. Hoewel de productie zeer energie-intensief is, wordt slechts 3.5% van het wereldwijde energiegebruik voor primaire aluminiumproductie gebruikt. Sinds 1900 is het energieverbruik voor productie met liefst 70% teruggedrongen. Ook worden er steeds vaak schonere energiebronnen aangeboord, zoals waterkracht.

Aluminium gaat lang mee

Aluminium is met name duurzaam in het eindgebruik. Het gaat maar liefst tientallen jaren mee. In de bouwsector is de minimale levensduur van aluminium 60 jaar. De teruggedreven energiebehoefte bij productie, plus de uitzonderlijk lange levensduur, maakt aluminium zeer duurzaam. Het materiaal is ook nog eens gemakkelijk te onderhouden. In vergelijking met veel andere materialen heeft aluminium veel minder onderhoud nodig om optimaal te functioneren.

De lange levensloopcyclus van aluminium

Is de lange levensloop van aluminium eindelijk ten einde gekomen, dan kan het overgrote gedeelte ervan gerecycled worden. Die recycling vindt plaats zonder dat er kwaliteit verloren gaat. Bij secundaire productie is maar liefst 95% minder energie nodig dan er voor primaire (eerste) productie nodig is. The International Aluminium Institute (IAI) beweert dat van alle aluminium die ooit (in heel de wereld en de hele geschiedenis) geproduceerd is, liefst 75% nog in gebruik is. Aluminium is een super duurzaam product voor in de bouw. Omdat het zo lang meegaat en goed recyclebaar is, zal het je op termijn zeker geld in het laatje gaan besparen

Aluminium en legeringen

Aluminium wordt ook dikwijls toegepast in legering vorm. Legeringen kunnen onder meer worden gebruikt voor het buigen van plaatsen. De beste legeringen bevatten zo min mogelijk verontreiniging. Eigenschappen als vervormbaarheid, sterkte, lasbaarheid en weerstand tegen corrosie kunnen van aluminium legering tot legering sterk uiteenlopen.

Door Admin