courtage-makelaar

Wat is het courtage makelaars? Het is een begrip dat typisch hoort bij het kopen en verkopen van huizen. Het is zeker ook belangrijk om te weten wat het precies is. Zo weet je precies wat het voor makelaars betekent. Zo kan je ook beter inschatten hoe hoog het ongeveer moet zijn. De kosten met betrekking tot een makelaar goed kennen, kan je immers goed helpen om een slimme keuze te maken. Op deze plek leer je alles wat je moet weten om normaal met een makelaar te kunnen werken.

Het juiste percentage kennen

Als het gaat om het courtage van een makelaar, dan is het belangrijk om naar percentages te kijken. In de meeste gevallen ligt het ergens tussen 0,85% en 1,25% van de koop of verkoop van een woning. Dit lijkt heel weinig, maar let wel op hoe groot de marge is. Sommige makelaars rekenen dus anderhalf keer zoveel als een andere. Op de huidige huizenprijzen kan dat dus al snel een behoorlijk bedrag zijn. Het is dus wel heel belangrijk om er zeker van te zijn dat je een goede makelaar vindt die je goed helpt met de deal.

Waarom betaal je deze kosten?

Jij bent als koper of verkoper verantwoordelijk voor het courtage van de makelaar. Daarom is het dus ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Het is ook zo dat zowel de verkoopmakelaar als de aankoopmakelaar dit rekent, dus daar is geen verschil in te vinden. Het is een aparte kostenpost die niet bij kosten koper hoort. Je kunt het dus ook niet in je hypotheek laten meefinancieren. Dit is wel belangrijk om te weten. Het zijn dus specifieke kosten die betrekking hebben op de makelaar waar je mee werkt.

Te hoge kosten tegengaan

Het is duidelijk dat er grote verschillen tussen de makelaars zitten. Wanneer je te maken hebt met een specialist waar het courtage voor de makelaar hoger is dan gemiddeld, dan heb je daar misschien wel vragen bij. Je moet dit ook in verhouding zetten tot wat je eraan overhoudt. Stel dat dankzij het sterke onderhandelen van de makelaar een woning €15.000,- lager uitvalt in aankoop. Dan is de vergoeding die je moet betalen natuurlijk ook makkelijk op te vangen. Dit is dus ook de gulden regel wanneer je er zeker van wilt zijn dat je de juiste makelaar in de arm neemt.

Door Admin