Interactieve video is een vorm van video waar de kijker bij wordt betrokken. Dit kan heel minimaal zijn in een korte advertentie, maar je hebt het misschien ook al eens gezien op Netflix. Black Mirror is een serie die interactieve video heeft ingezet op Netflix in één aflevering. De kijker kan op verschillende manieren betrokken worden. Bijvoorbeeld door iets in te moeten vullen of door een keuze te moeten maken in de video. Afhankelijk van het soort video en het doel van de video kan het interactieve deel verschillen.
Waarom interactive video
Interactive video is leuker voor de kijker vanwege die betrokkenheid. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld hun concentratie niet bij een film van 2 uur houden. Een interactieve video stimuleert dan om toch aandachtig te blijven. En met succes. Dit geldt niet alleen voor films. Ook als marketingtool kun je interactieve video goed gebruiken. Het stimuleert namelijk klantenbinding. Kijkers blijven langer kijken en zijn meer geëngageerd dan met passief videokijken. Dat is natuurlijk weer voordelig voor de successen van je bedrijf of product bijvoorbeeld.
Branching en overlays
Interactieve video’s kunnen gemaakt worden met branching of met overlays, hoewel ze ook beide ingezet kunnen worden. Overlays zijn lagen die over de video komen. Je kunt dit dan ook inzetten op een video die je al eerder hebt gemaakt of gepubliceerd. Een overlay is bijvoorbeeld een poll die op het scherm verschijnt op een specifiek moment in de video, maar het kan ook een formulier zijn dat de kijker in moet vullen.
Branching is het inbouwen van een echt keuzemoment. Daarvoor moet je iets meer werk verrichten. Je bouwt met branching een keuzemoment in, wat betekent dat er twee verhaallijnen kunnen volgen vanaf een bepaald moment. Je kunt ook meer keuzeopties inbouwen of meer keuzemomenten, maar dat betekent ook dat al die variaties in de video uitgespeeld en ingebouwd moeten worden.
Software
Wie interactieve video wil uitproberen, kan dit doen met gratis software van Vizia of Eko Studio. Ook zijn er betaalde ontwikkelaars die een proefversie van hun software gratis aanbieden. De meeste beschikbare software is echter wel betaald, meestal in de vorm van een abonnement.