Met hun stevigheid, lange levensduur en neutrale uitstraling zijn betonplaten geschikt voor een groot aantal doeleinden. Zo kunnen ze van toepassing zijn op boerderijen, in de tuin, langs sportvelden of zelfs binnen infrastructuur. Wat je ook aan het bouwen bent, als je overweegt van betonplaten gebruik te maken zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Betonplaten komen namelijk in alle soorten en maten. Bij de gemiddelde bouwmarkt stuit je dan ook al gauw op rekken vol verschillende keuzes. Bij betonplaten kopen moet je daarom letten op dingen als randafwerking, gladheid en afmeting. 

 

 Verschillen in betonplaten

Een van de dingen die misschien de meeste vragen oproept is de naam ‘stelconplaten’ waarmee veel betonplaten worden aangeduid. In materiaal verschillen deze platen echter nauwelijks van andere. ‘Stelcon’ is simpelweg een merknaam gebruikt door Meteoor BV, een van de eerste producenten in Nederland. Andere platen worden ‘industrieplaten’ genoemd. Ook zul je zien dat een veelvoorkomend verschil tussen platen is of ze gebezemd zijn of niet. Gebezemde platen hebben een stroevere bovenkant, waardoor ze minder glad zijn in koud of nat weer, en dus geschikt zijn voor wandelpaden of industriegronden. Gladde platen worden daarentegen een stuk gladder, maar zien er tegelijkertijd ook moderner en rustiger uit. In afwerking moet je verder nog letten op de soort rand die de betonplaat heeft. Platen met hoekranden hebben een stalen rand, waardoor alle platen samen een geheel vormen. Platen zonder hoekrand vormen dan ook groeven wanneer ze naast elkaar liggen, waar grond in kan komen en uiteindelijk onkruid kan gaan groeien. 

 

 Grootte en toepassing

Als je al de bovenstaande zaken in acht hebt genomen, is het enige dat je nog bedenken moet welke grootte je nodig gaat hebben. De meeste platen zijn 200×200, maar er zijn ook betonplaten met een lengte van 300cm of juist weer een breedte van slechts 100cm. Voor een flinke lap grond is het gebruik van standaardmaten het makkelijkst, maar voor een wandelpaadje is een slankere plaat weer mooier. De keuze is aan jou.  

Door Admin