Spuitgieterijen zijn bedrijven die zich specialiseren in het spuitgieten van verschillende kunststof. Dit houdt in dat ze kunststof vormgeven. Spuitgieten wordt met name gebruikt om plastic producten te produceren. Op deze manier worden producten die met name bestaan uit thermoplasten vormgegeven. Thermoplasten zijn materialen als polypropeen of polyetheen. Bedrijven als QDP geven graag een kijkje in het proces. 

Kennismaking 

Voordat de ontwerpfase begint, is het van belang dat het bedrijf en de klant elkaars werkwijzen en wensen leren kennen. Ieder product heeft namelijk zijn eigen kenmerken, zijn eigen vorm en zijn eigen verhaal. In deze fase wordt het ontwerp besproken en laat de klant zijn wensen weten. Het bedrijf kan hierbij nog advies geven over mogelijke aanpassingen. 

Het ontwerp 

Voordat een product wordt vormgegeven, wordt er een ontwerp gemaakt. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld trolleys, kastjes of kratten. Ook grotere en kleinere items kunnen gemaakt worden. Van het ontwerp worden vervolgens speciale matrijzen gemaakt. Dit zijn een soort mallen die gebruikt worden om het product vorm te geven. Deze worden veelal intern gemaakt in de fabriek, zodat de kwaliteit gegarandeerd is. 

Het proces 

Bij het spuitgieten worden de matrijzen gevuld met een vloeistof van gesmolten kunststof. De hoeveelheid gebruikte vloeistof hangt af van de gebruikte spuitgietmachine. Het kan variëren van 30 tot meer dan 300 ton. Vervolgens stolt de vloeistof in de matrijs en krijgt het product zijn uiteindelijke vorm.  

Samenstellen van het product

Naast enkel het spuitgieten, is het veelal ook mogelijk om het product in elkaar te laten zetten tot een volwaardig eindproduct. Dit kan bestaan uit het toevoegen van magneten, wieltjes of schroeven. Ook kan het product worden ingepakt en wordt het verzonden naar uw bedrijf. 

 

Door Admin