Metaal is een product dat in veel meubels, gebouwen en bouwconstructies als bruggen of spoorwegen zit verwerkt. Het is een vanzelfsprekend onderdeel geworden van ons leven. Metaal komt een bedrijf binnen voor metaalbewerking, zoals bijvoorbeeld van Veen Metal Products – website https://www.vanveenmetalproducts.nl/, en wordt vervolgens geleverd aan de klant. Naast het eindproduct, zien we niks van het proces van het metaalwinningsproces of het metaalbewerkingsproces. Hieronder een klein overzicht. 

De oorsprong van metaal 

Er zijn vele verschillende soorten metalen. Alle metalen zijn opgebouwd uit materie die voortkomt uit ons heelal. Metalen worden gedolven als ertsen. Een erts is een gesteente dat metaal bevat. Vaak bevat maar een klein deel van de erts het daadwerkelijke metaal of een belangrijk mineraal. Ertsen moeten bewerkt worden nadat ze gewonnen zijn. 

Bewerking van het metaal 

De gewonnen ertsen worden vervoerd naar een fabriek en daar bewerkt. Hierdoor blijft er een zuiver metaal over. In verschillende processen worden ertsen, zoals bijvoorbeeld ijzererts, omgevormd naar knikkers met veel ijzer. Deze knikkers worden vervolgens in ovens gestopt, waar de temperaturen oplopen tot meer dan 2000 °C. Hierdoor ontstaat gesmolten metaal. 

Afkoelen van metaal 

Het gesmolten metaal, wordt vaak in vormen gegoten. Hierin zal het afkoelen en stollen. Bij het stolproces ontstaat er een kristalrooster. Deze geeft aan hoe het metaal eruit zal zien. Een kristalrooster zal nooit volledig zuiver zijn en zal altijd een aantal fouten bevatten. Deze fouten hebben invloed op de sterkte van het metaal. 

Bewerken tot eindproduct 

Nadat het metaal het proces van winning, verhitting en stolling heeft doorlopen, moet het vaak nog bewerkt worden tot eindproduct. Deze bewerkingen worden veelal door metaalbewerkingsbedrijven uitgevoerd. Dit zijn bewerkingen als slijpen, lassen, stralen en verdere vormgeving.

 

Door Admin