Side view portrait of senior businessman talking to secretary standing in office

Natuurlijk wil je als bedrijf zijnde zo min mogelijk last hebben van verzuim. Maar hoe kan je dit dan zoveel mogelijk beperken? Daarmee weet een verzuimconsultant wel raad. De verzuimconsultant is een adviseur die veel ervaring en kennis heeft van he voeren van verzuimgesprekken. De verzuimconsultant heeft naast de bedrijfsarts als enige de medische gegevens. De bedrijfsarts heeft supervisie over de verzuimconsultant en de twee werken nauw samen. De Arboarts heeft uiteindelijk het recht om te beoordelen over een werknemer daadwerkelijk arbeidsongeschikt is. 

 

De rol van een verzuimconsultant

Een bedrijfsarts focust zich voornamelijk op de medische belastbaarheid van de zieke werknemer en beoordeelt dit. Een verzuimconsultant speel echter een belangrijke rol als het aankomt op de arbeidsmogelijkheden en de vaststelling hiervan. De verzuimconsultant kan de werkplek onderzoeken en beoordelen. Dan wordt het duidelijk op het werk passen is voor de werknemer en of deze dan ook duurzaam inzetbaar is. 

 

Een goed verzuimbeleid

Om verzuim te beperken is het belangrijk om een goed verzuimbeleid te hebben. Om dit zo goed mogelijk te organiseren moet je werk maken van preventie. Dit kun je doen door een veilige en gezonde werkomgeving te creëren en een sterk verzuimprotocol op te zetten.  Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over een goede registratie van verzuim en begeleiding bij re-integratie. Op dit gebied kan een Arboarts je helpen. Natuurlijk kan het zo zijn dat het verzuim totaal onverwachts komt maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Je moet dus goed op de signalen van ziekteverzuim letten. Als je de signalen al voor de tijd herkent, kun je nog een uitval voorkomen en samen met de werknemer op zoek gaan naar een mogelijke oplossing. Let vooral op de signalen van werkstress zoals prikkelbaarheid, slapeloosheid, een slechte concentratie of als je het gevoel hebt dat de werknemer het overzicht kwijt is. 

Door Admin