Nadelen van vocht in je huis

Heb je last van vocht in huis? Het is een probleem waar heel veel woningen mee kampen. Met de juiste vochtbestrijding is dit gelukkig definitief aan te pakken, want de nadelen van vocht in je huis zijn niet te onderschatten, zowel voor je woning als voor je gezondheid. We vertellen je er graag meer over.

Vocht in huis

Steeds meer woningen krijgen te maken met vochtproblemen. En wanneer je het probleem opmerkt, is het vaak al te laat omdat het water zich intussen een weg heeft gebaand in je muur. Meestal ligt de oorzaak bij een defect in de waterkering, onderaan de muur.

Die wordt bij het bouwen zo geplaatst dat het grondwater geen kans krijgt om in de muur te komen. Maar bij oude huizen ontbreekt zo’n waterkering wel eens en ook nieuwere woningen hebben er wel eens problemen mee. Bijvoorbeeld wanneer de waterkering slecht geplaatst werd of beschadigd raakte.

Met de juiste vochtbestrijding kan er een nieuwe waterkering worden aangebracht. Een ingreep die je best zo snel mogelijk laat uitvoeren om grotere schade en ernstiger gevolgen te voorkomen. En om te vermijden dat je teveel nadelen ondervindt van vocht in je huis.

De nadelen van vocht in huis

Vochtproblemen in de woning hebben behoorlijk wat nadelen. We zetten de belangrijkste even op een rij:

  • Muffe geur: vochtige muren geven een muffe geur af. Zelfs wanneer je de ruimte voldoende verlucht, die vervelende geur krijg je niet weg.
  • Schimmelvlekken: huizen die te maken krijgen met opstijgend vocht vertonen regelmatig zwarte schimmels op de (binnen)muren. Je kan die proberen afvegen, maar ze komen steeds weer terug.
  • Loskomend behang en bepleistering: het vocht laat behang en bepleistering loskomen van de muur. Ook vloertegels kunnen gaan loskomen. Dat zorgt niet alleen voor schade, het ziet er echt niet uit.
  • Gezondheid: vochtproblemen kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Ze leiden tot problemen met de ademhaling en in bepaalde gevallen zelfs tot huidirritaties en allergieën.

Alle reden dus om snel werk te maken van vochtbestrijding. Al vanaf het eerste moment dat je vocht in huis opmerkt neem je contact op met een vakman die voor jou een oplossing op maat kan voorstellen. Vocht bestrijden is specialistenwerk, je begint er best niet zelf aan.

Door Admin